В Истанбул отбелязаха тържествено 130 години  от полагането на основния

...
В Истанбул отбелязаха тържествено 130 години  от полагането на основния
Коментари Харесай

Тържествено отбелязаха 130 години на Желязната църква в Истанбул

В Истанбул означиха тържествено 130 години  от полагането на главния камък на българската православна черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог, известна още като Желязната черква., оповестиха от Пресцентъра на Министерството на културата.

На събитието участваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица публични лица от България и представители на българската общественост в Истанбул . Специални посетители бяха българският дипломат в Анкара Ангел Чолаков и ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи към два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова насочи одобрение, в което акцентира, че 130-ата годишнина на църквата " Свети Стефан " е доста значимо събитие и дефинира храмът ни в Истанбул като знак на единството и българската националност. По време на тържествената работа министър Минеков произнесе Символа на вярата.

Той показа, че би трябвало да благодарим на турските управляващи и страна, които поеха голяма част от.

Поднесени бяха голям брой блага на църквата, в това число от Вселенския патриарх Вартоломей и от госпожа Йотова, която подари икона. Министър Минеков подари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата образователна година за учениците и учителите в българското неделно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в Истанбул, което се обитава в Екзархийския дом в квартал " Шишли ". То е учредено преди 6 години.
 Илияна Йотова: В Одрин пораства ползата към проучване на български език
Илияна Йотова: В Одрин пораства ползата към проучване на български език

Вицепрезидентът посети българските църкви и читалището в града
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР